GOALBALL FOR INCLUSION – Програма „ERASMUS-SPORT-2023“

На 29-30.04.2024 г. специалисти от РЦПППО – Бургас взеха участие в работна среща с партньорите си по проект GOALBALL FOR INCLUSION, Програма „ERASMUS-SPORT-2023“ в гр. Сакария, Турция. След пристигането си, всички участници представиха своите институции – Регионален център – Бургас, партньорите от Фондация „Кураж“ – Пловдив, Дирекция за младежта и спорта „Sakarya“ и клуб „Kargenc“. Подготвена бе въвеждаща презентация за реализираните до момента дейности и предстоящите такива по проекта.

Домакините, с участието на две треньорки от Турция, запознаха останалите с правилата на играта Goalball. Това е отборен спорт, предназначен за хора с увредено зрение, който се играе от атлети на възраст над 12 години. Играта се играе на затворено спортно игрище, разделено на две с централна линия. Линиите на полето помагат на играчите да се ориентират с помощта на въженца, прикрепени към земята с цветно хартиено тиксо, така че да могат да бъдат усетени с ръка. Играта се играе с топка с камбанка. Целта на играта е всеки отбор да търкули или отскочи топката през линията на противниковата врата срещу защитата на противниковия отбор.

Следобедните часове бяха сформирани отбори от всички партньори, които маркираха полето. След леко разгряване, отборите се изправиха един срещу друг, за да усетят тънкостите при хвърляне на топката, защитата на вратата и да изживеят радостта от първия отбелязан гол.

Вторият ден премина в среща, на която се споделиха впечатленията от играта и се дискутираха различни въпроси, свързани с нея. Обсъди се и организацията на последващите дейности. След приключване на всички теми, участниците си пожелаха ползотворна работа по предстоящите ангажираности по проекта.