104 деца и ученици със специални образователни потребности от цялата страна бяха отличени в патриотичен конкурс на РЦПППО – Бургас


104 талантливи деца и ученици със СОП от цялата страна бяха наградени от РЦПППО – Бургас. Конкурсът се проведе за пръв път и премина под надслов „Аз обичам България и традициите ни“ по повод 145 години от Освобождението на България. Официалното награждаване се състоя на 15 март т.г. в сградата на АЕГ „Гео Милев“ – Бургас. Целта на инициативата бе възпитание и утвърждаване на патриотизма и българщината в децата и учениците със СОП.
Специални гости на церемонията бяха г-жа Галя Киркова, старши експерт за обучението в начален етап в РУО – Бургас, г-жа Яница Куманова, старши експерт по приобщаващо образование в РУО – Бургас, г-жа Жаклин Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев“ – Бургас, директори на ДГ и училища от областта.
Участието на децата бе индивидуално и групово в няколко направления: представяне на българска традиция, представяне на носии от региона, изпълнение на народна песен, изпълнение на хоро, ръченица и други танци, рецитиране на стихотворение, отговарящо на темата на конкурса, рисунки, колажи и скулптури на тема „Аз обичам България и традициите ни“. Възрастовите групи, в които се надпреварваха малките родолюбци бяха 4: първа – от 3 до 7 г., втора – от 7 до 9 г., трета – от 10 до 13 г. и четвърта – от 14 до 18 г.
Небивал интерес предизвика обявеният конкурс. Общо 321 талантливи деца и ученици, подкрепени от своите родители и учители, изпратиха своите патриотични изделия, снимки, колажи и видеоматериали. Те пристигнаха от 12 области на страната – Бургас, София, Варна, Ловеч, Разград, Кърджали, Смолян, Габрово, Видин, Монтана, Силистра, Плевен. 29 от тях бяха колажи, табла и презентации, изпълненията на песни – 19. В направление „народни танци“ участваха 15 кандидати, а 80 рецитираха стихотворения. Най-много се оказаха участниците с рисунки и апликации – 87 на брой. В раздел „ръчно творчество“ претендентите бяха 41, кукерските маски – 7, а представените народни носии – 43. Изобилието от талант, оригиналност, старание, артистичност и труд не само впечатли членовете на журито, но и направи задачата им да диференцират най-достойните изяви, изключително трудна.
Отличените с призови места са 104-а участници, като най-много са от област Бургас – 71. 18 от тях са представители на детски градини, а 53 – на учебни заведения. Присъстващите получиха своите грамоти и предметни награди, а останалите отличени ще получат своите по куриер.
Награждаването се проведе в два етапа, като първият бе от 13.00 – за участниците от детски градини, а вторият – от 15.00 часа – за лауреатите от учебни заведения. Актовата зала на бургаската английска гимназия бе препълнена с развълнувани деца, родители и учители, а някои от тях през сълзи благодариха за възможността за изява на ръководството и специалистите от РЦПППО – Бургас. За доброто настроение на всички на церемонията се погрижиха талантливият гайдар Георги, който бе отличен с голямата награда на конкурса и Мирела, която изпълни песента „Ясен месец веч изгрява“, с която завоюва третото място в категория „Изпълнение на песни“. И двамата са възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“ – Бургас. Патриотичната атмосфера на изпълненията бе в унисон с интериора в помещението, чиято украса бе решена с балони в цветовете на българското знаме, с колажи, кукли, макети на картата на България, кукерски маски и други изделия, изработени за различните категории на конкурса. По време на церемонията, ръководството на РЦ Бургас на видео стена показа цялостния процес и дейност на децата.
„Искам да изкажа своята благодарност на РЦПППО – Бургас като институция, както и на учителите от детските градини, които полагат такива усилия за нашите деца. Аз не знаех, че това се случва и с този конкурс видях, че нашето дете има потенциал да се развива занапред. Високо оценяваме вашия труд и дълбоко благодарим“, каза развълнувано г-н Филипов, родител на наградено дете от ДГ „Радост“ в гр. Айтос.
„Всичко това е един празник както за участниците, така и за специалистите, учителите и родителите и се надяваме да стане една добра традиция“, каза Антоанета Стоянова, директор на РЦПППО – Бургас. По думите й цялото това творчество, патриотично възпитание, жаждата за изява и знания са плод на едно дългогодишно сътрудничество между директорите на детските градини и училищата, ресурсните специалисти и родителите. От името на ръководството на РЦ Бургас г-жа Стоянова изказа своите благодарности към всички, подкрепили инициативата.