РЦПППО – БУРГАС ОРГАНИЗИРА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА: „ПОДКРЕПЯЩА СРЕДА ЗА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС ЗРИТЕЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ“

  кръгла маса   кръгла маса   кръгла маса

Регионален център град Бургас, на 9-ти и 10-ти юни 2022 година, отбеляза 15-годишнината от създаването на регионалните центрове за подкрепа на приобщаващото образование в страната с кръгла маса, на тема: „Подкрепяща среда за деца и ученици със зрителни затруднения“. Мероприятието се проведе в Центъра за култура и образование „Артиум“, град Несебър. В него се включиха над 140 участници от регионални центрове в страната, училища и детски градини от област Бургас. Целта на всички бе да обменят опит, добри практики и примери за партньорства между учебните заведения за осигуряване на качествено образование и достъпна среда за всички зрително затруднени деца и ученици.
Официални гости на събитието бяха: проф. дпн Владимир Радулов, г-жа Емануела Стоилова – главен експерт дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН, г-жа Лиляна Иванова – началник РУО – Бургас, г-жа Галя Киркова – старши есперт НУО в РУО – Бургас, г-жа Елица Куманова – експерт приобщаващо образование в РУО – Бургас, г-н Красимир Червенков – представител от община Бургас, д-р Калоян Дамянов – директор на РЦПППО – София град и национален координатор на съвета на представителите на страните – членки в Европейската агенция за специални образователни потребности и приобщаващо образование, г-жа Калина Христова – председател на управителния съвет на НАРУ, гл.ас. Детелин Костадинов – преподавател в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, директори и специални педагози от регионални центрове в страната и областта.
Кметът на град Несебър – г-н Николай Димитров, откри форума, като приветства участниците и подчерта, че общината е със социално-ориентирана политика и приоритети в областта на образованието. Госпожа Антоанета Стоянова – директор на РЦПППО – Бургас, благодари, че толкова много участници и съмишленици на приобщаващото образование в България присъстват на мероприятието, за да представят добри примери за партньорства на училищата в общността. Тя пожела приятна и ползотворна работа на всички в кръглата маса.
Преди представяне на докладите и презентациите, деца от ДГ „Мечо Пух“, с. Равда, от подготвителна група „Звездички“, с ресурсен учител Венета Черноморска от РЦПППО – Бургас, стоплиха сърцата на присъстващите с танца: „Ангели“. Заедно със своите връстници, участваха и децата със специални потребности от групата, с което доказаха, че когато има добра екипност между отделните институции, приобщаването е факт и се случва по най-добрия начин.
Специалният гост на конференцията проф. дпн Владимир Радулов, изнесе доклад на тема: „Бариери пред съучениците на зрително затруднените в приобщаващото образование“. С участие в кръглата маса се включиха 8 регионални центъра с представяне на презентации и доклади по темата. Регионален център – Бургас представи филм на тема: „Стъпка по стъпка, ръка за ръка“, чрез който се направи кратка ретроспекция на дейността на институцията. В него бяха включени поздрави и благодарности от директори, учители, родители и ученици за оказаната подкрепа през годините.
През втория ден на конференцията, гостите присъстваха на открито занятие, на тема: „ Приложение на технологиите в образователния процес и ежедневието на зрително затруднените“, с незряща ученичка в IX клас от СУ “Никола Йонков Вапцаров“, град Приморско. Госпожа Татяна Янакиева, педагог на зрително затруднени към РЦПППО – Бургас, заедно с Денка, която е на допълнителна подкрепа от предучилищна възраст, по време на урока използваха устройство за изкуствено зрение Or Cam 2.0 за прочитане на рецепта, която заедно да приготвят в кабинета по полезни умения. Благодарение на придобитите знания да прилага съвременните технологии, ученичката състави списък с необходимите съставки, който изпрати в Messenger и потърси в мрежата информация за непознати за нея продукти. Накрая тя поздрави присъстващите в Регионален център- Бургас с музикално изпълнение, а останалите гости на форума имаха възможност да проследят цялото занятие в онлайн среда и да се включат в дискусията след него.
Госпожа Антоанета Стоянова, директор на РЦПППО гр. Бургас, закри кръглата маса, като връчи грамоти на участниците, които се включиха с представяне на презентации и доклади, а почетни плакети за принос в приобщаващото образование получиха- проф. дпн Владимир Радулов, д-р Калоян Дамянов, представителите на МОН и РУО – Бургас.
Служителите на РЦПППО – Бургас изненадаха г-жа Антоанета Стоянова, като й връчиха почетен плакет и номинация за висок професионализъм в ръководенето на институцията, както и за големия й принос в иновациите на приобщаващото образование.

Линк към nessebarinfo.com; Линк към m.24chasa.bg; Линк към rcpppo.bg